13. Zaključna prireditev 2017

Zaključna prireditev Verižni eksperiment 2017 je potekala v soboto, 27. maja 2017 v banketni dvorani Kolpern. Verigo je sestavljalo 11 naprav (na slikah so po vrstnem redu). Vse naprave so bile skrbno izdelane, imele so zgodbo, prikazovale so zanimive dogodke. Med seboj so si bile različne po konstrukciji in delovanju. Bile so zelo kvalitetne in zanimive, in težko se je bilo odločiti, katera je bila bolj všečna. Tudi strokovna komisija je imela težko delo pri izbiri najboljših in odločale so malenkosti. Prav zato je sklenila, da podeli tri enakovredne nagrade.  Delovanje vseh naprav je bilo zelo zanesljivo, tako da je verižni eksperiment potekal skoraj brez posredovanj. Potek eksperimenta smo snemali in prenašali sliko direktno na platno. Prireditev si je ogledalo okoli 250 obiskovalcev.

Prireditev je vodil upokojeni novinar Janko Rabič. Za uvod v prireditev je zaplesala plesna skupina OŠ Toneta Čufarja. Jure Bajc, idejni oče verižnega eksperimenta, je orisal cilje in namen dejavnosti verižnega eksperimenta. Vse prisotne na prireditvi sta pozdravila Boris Bregant, predsednik DU Jesenice in Tomaž Tom Mencinger, župan Občine Jesenice. Verižni eksperiment je pognal direktor SIJ Acroni Slavko Kanalec.

Verigo naprav smo pognali trikrat. Med posameznimi zagoni se je odvijal bogat spremljevalni program: zagon Demo verige, razni fizikalni poskusi, izdelovanje okraskov iz kronskih zamaškov, izdelovanje figuric iz papirja, ogled muzejske zbirke Gornjesavskega muzeja, železarske igre na prostem, zabijanje žebljev v tram, igre z velikimi dominami, opazovanje sončevih peg s teleskopom.

Strokovna komisija v sestavi: Orest Jarh, Matej Perčič in Alen Šest je imela letos težko delo pri izbiri najboljših naprav, ker so bile vse odlične. Tudi obiskovalci so podeljevali svoje glasove kar vsem napravam, a največ jih je prejela naprava Naftni čudež,, ki so jo naredili učenci osnovne šole Prežihovega Voranca Jesenice.

Nagrado občinstva je prejela naprava:

NAFTNI ČUDEŽ – OŠ Prežihovega Voranca, Jesenice, mentorja Katrca Horvat in Boris Bregant

Nagrado strokovne komisije so prejele naprave:

JEKLENE TETIVE – OŠ Toneta Čufarja Jesenice , mentor Goran Ilić

GORI, DOLI, NAOKOLI – OŠ Trbovlje, mentor Grega Guna

LUKUŠKI SVEDRI – OŠ Janka Kersnika Brdo, mentor Damjan Gašparič

Organizatorji prireditve: Društvo upokojencev Jesenice, Pedagoška fakulteta UL, Tehniški muzej Slovenije, Gornjesavski muzej Jesenice, in Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.

Prireditev so omogočili: Občina Jesenice, Zavarovalnica Triglav, SIJ Acroni, Ragor, Impores in drugi.

Napisal: Stane Arh               Slike: Andraž Sodja, Stane Arh, Tanja Arh